Papryczki habanero – jak leczyć oparzenia
Zatrucia czy też oparzenia kapsaicyną znajdującą się w papryczkach habanero są dosyć częste. Substancja ta jest obecna w nasionach oraz wewnętrznej skórce papryki, z tego względu może z łatwością dojść do poparzenia podczas jej jedzenia czy przetwarzania. Co ważne, przedawkowanie tej substancji jest możliwe. Pomimo tego, że posiada ona cenne właściwości zdrowotne, to jednak może spowodować ciężkie zatrucie, prowadzące nawet do śmierci. Z tego względu, należy ostrożnie jeść i obchodzić się z papryczkami habanero.
Czym jest w ogóle kapsaicyna?
Kapsaicyna jest to naturalna substancja roślina i alkaloid, który jest metabolitem wtórnym produkowanym do tego, aby odstraszyć roślinożerne zwierzęta. Znajduje się ona w gatunkach papryk chili, w tym paprykach habanero. Kapsaicyna ma charakterystyczny ostry smak, to właśnie ona odpowiedzialna jest za ostrość papryki habanero czy też innych odmian tego warzywa. Moc bardzo ostrych substancji określana jest przy użyciu skali ostrości. Opracowuje się roztwory alkoholowe ekstraktów z produktów, po czym rozcieńcza, dopóki nie zostanie całkowicie usunięty ostry smak. Na ten podstawie przydziela się danym substancjom wartości w skali ostrości, które oznaczają daną ilość rozcieńczeń. Sama kapsaicyna ma wartość aż 16 milionów SHU. Najostrzejszą znaną papryką jest Naga chili, której wartość w skali ostrości wynosi aż 1 milion SHU. Zazwyczaj w papryczce znajduje się od 0,1 do maksymalnie 1 procenta czystej kapsaicyny.
Jakie są objawy zatrucia i oparzeń kapsaicyną?
Objawy zatrucia wewnętrznego: zaczerwienienie podniebienia, zaczerwienienie śluzówek, wyciąg z nosa, zatkane zatoki, uczucie pieczenia. Objawy zatrucia zewnętrznego: łzawienie oczu, zaczerwienienie skórne, świąt w okolicy spojówek.
Poznaj również:
- luksusowe delikatesy online Poznań https://wuchta.pl/kategoria,26,DLA-FIRM.html
- kuchnie świata sklep Poznań https://wuchta.pl/kategoria,25,Kuchnie-swiata.html
W jaki sposób można leczyć oparzenie papryczką habanero?
Dostępnych jest parę metod, dzięki którym możemy złagodzić pieczenie po zjedzeniu papryki habanero. Niestety tego rodzaju oparzeń nie się tak szybko pozbyć. Skutecznym sposobem jest sięgnięcie po produkty mleczne. Działają one poprzez zredukowanie uczucia pieczenia w jamie ustnej. W przypadku zatrucia po zjedzeniu papryki habanero możemy w pierwszej kolejności wypić szklankę mleka. Mleko doskonale działa na kapsaicynę, zmniejszając objawy, jakie wywołała. Mleko jest najczęściej stosowanym produktem. Ponadto produkty mleczne są często używane do przygotowywania potraw, tam gdzie to właśnie papryczka habanero jest często spożywana. Produkty mleczne obniżają ostrość potraw. Oparzenie wewnętrzne papryczką habanero można także zmniejszyć, kiedy wybierzemy zwykłe lody, przygotowane przy użyciu mlecznej bazy. Gorzej wygląda sytuacja, jeśli nie mamy w kuchni ani produktów mlecznych, ani też lodów. Wtedy dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie kromki chleba z masłem czy masłem orzechowym. Warto wiedzieć, że nabiał i produkty mleczne zawierają w sobie caisen, czyli substancję, które działa poprzez neutralizację kapsaicyny. Jeśli więc poparzymy swoją zewnętrzną część ciała, na przykład krojąc papryczki habanero, wówczas możemy zastosować okład z mleka czy jogurtu. Wystarczy położyć warstwę jogurty na poparzone miejsce i zostawić go przez pewien czas na skórze. Jogurt ukoi piekące miejsce i zmniejszy ból. Ma także działanie przyspieszające proces gojenia się ran. Nie tylko produkty mleczne okazują się skuteczne w walce z działaniem kapsaicyny. Godne uwagi są również produkty alkoholowe. Nie chodzi tutaj jednak o popularne piwo, gdyż nie ukoi ono na długi czas i nie da aż tak dobrych rezultatów. Dzieje się tak, iż nie ma w nim wysokiego poziomu alkoholu. Bardziej polecanym rozwiązaniem jest wykorzystanie alkoholu wysokoprocentowego. Może być to więc wódka, likier czy whisky. Przed wypiciem alkoholu, napój należy jednak schłodzić. Ciepły alkohol nie da dobrych efektów, a może jedynie doprowadzić do silniejszego odczuwania pieczenia. Na działanie ostrych papryczek habanero skuteczny okazuje się również sok z limonki i cytryny czy sok z pomidorów. Można także wypić olej roślinny, olej z oliwek, czy spożyć tłusty posiłek.
Zobacz również:
- owoce i warzywa online https://e-szop24.pl/podkategoria,159,DLA-FIRM-Owoce.html
- sklep spożywczy online https://e-szop24.pl/kontakt.html
- sklep spożywczy online https://e-szop24.pl/kategoria,26,DLA-FIRM.html
- nabiał online sklep https://e-szop24.pl/podkategoria,153,DLA-FIRM-Nabial.html
- sklep z chemią gospodarczą https://e-szop24.pl/podkategoria,158,DLA-FIRM-Chemia.html
Jakie właściwości ma kapsaicyna?
Kapsaicyna zawarta w papryczkach habanero odznacza się działaniem przeciwbólowym, oprócz tego działa dezynfekująco. To substancja okazująca się pomocna przy dysfunkcjach przewodu pokarmowego, działa przeciwdrobnoustrojowo i jest skutecznym środkiem na pasożyty. Co ważne, kapsaicyna obniża stres oksydacyjny, a co za tym idzie, spowalnia procesy miażdżycorodne i zmniejsza ryzyko zawału serca. Substancja ta stosowana w niewielkich dawkach działa ochronnie na śluzówkę żołądka. Warto ją dodawać w małych ilościach, raz na jakiś czas do potraw.
O czym należy pamiętać?
- po oparzeniu nie warto sięgać po wodę, soki czy napoje gazowane, gdyż kapsaicyna nie jest w stanie się w nich rozpuścić
- jeśli dojdzie do oparzenia w trakcie krojenia, powinniśmy od razu zaprzestać tej czynności
- kapsaicyna rozpuszcza się jedynie w tłuszczach i alkoholach
- poparzoną ręką nie możemy przecierać oczu czy twarzy, gdyż może to doprowadzić do zwiększenia rejonu oparzeń
- poparzone miejsce trzeba od razu wymyć wodą z mydłem